Un fina línia separa la raó del fanatisme i recorre la història. Creuar-la pot donar pas a la tragèdia o bé pot il·luminar el món. Dos homes s'enfronten al seu destí i prenen partit. Es tracta del jove pensador jueu Spinoza i del jove antisemita Alfred Rosenberg.
Tres-cents anys després que Spinoza fos foragitat per sempre de la comunitat jueva d'Amsterdam, el maig de 1940, les tropes nazis ocupen els Països Baixos i el Reichsleiter Rosenberg s'ocupa personalment que no es destrueixi el llegat de Spinoza. ¿Per què? ¿Quin misteri amaga aquesta obsessió que l'ideòleg del Tercer Reich sent per Spinoza?
A cavall entre la història i la ficció, Irvin D. Yalom construeix un fascinant joc de miralls que reflecteix les contradiccions de l'home, la fe en Déu, la pertinença a una comunitat, la valentia i la por.
Irvin D. Yalom (Washington, 1931), nascut en el si d'una família humil d'origen jueu, és professor emèrit de Psiquiatria a la Universitat de Stanford i autor de diversos llibres de psicoteràpia existencial. Tot i que va començar a escriure per explicar els casos clínics dels seus pacients, als seixanta anys es va convertir en autor de novel·les de ficció i va assolir un gran èxit tant de crítica com de públic. D'entre les seves obres, que han estat traduïdes a diversos idiomes, destaquen When Nietzsche wept (1992), Lying on the couch (1996) i The Schopenhauer cure (2005). Edicions de 1984 n'ha publicat En el cor de la nit (2008).