Entre la literatura i la filologia, De Verdaguer a Ferrater pretén contribuir al coneixement d'alguns dels noms més destacats de les nostres lletres contemporànies
Pla, Ferrater, Sagarra, Coromines, Verdaguer, Maragall, Carner... En el volum present Narcís Garolera aborda els grans noms de la literatura catalana contemporània des de perspectives variades i amb objectius diferents: presentar textos inèdits, oferir reinterpretacions i noves lectures d'algunes obres, apuntar dades biogràfiques desconegudes, establir afinitats i divergències, aproximar-se a l'essència de l'escriptura de cada autor.
Bona part de l'interès de Narcís Garolera es concentra en tres escriptors --Jacint Verdaguer, Josep Maria de Sagarra i Josep Pla--, dels quals és un dels màxims especialistes. Així, de Verdaguer ens ofereix una semblança vital i literària completíssima, l'anàlisi de la seva poesia juvenil i de Canigó, i una visió dels «dimonis interiors», els que van dur Mossèn Cinto «al drama personal i al conflicte públic». De Sagarra n'estudia els seus articles periodístics, escrits amb una prosa imaginativa, impressionista, i reivindica una nova lectura d'El poema de Montserrat, que el posi a l'alçada d'altres grans obres de la poesia de postguerra. Pel que fa a Josep Pla, Garolera s'endinsa en els processos d'escriptura d'El quadern gris i ens avança algunes consideracions sobre l'edició crítica que ha preparat d'aquest gran clàssic del segle XX.