No és Dràcula només. Arreu i en tots els temps, de les illes gregues a Haití, de Ceilan a Transsilvània, les tradicions han parlat de morts vivents que es passegen entre els humans per xuclar-los la vida o per oferir-los l'eternitat. El mite del vampir és universal i etern. De vegades és el símbol del mal. De vegades és la metàfora de la soledat i de la infelicitat: aquell que mata tot allò que s'estima, tot allò que toca. De vegades, el vampir és l'habitant de l'altre món que està, camuflat i ocult, a l'interior del nostre.
En aquest llibre insòlit, les mirades de tots aquests vampirs es passsegen pel temps i per l'espai, en un calidoscopi de visions sobre el seu mite. S'hi barregen contes, poemes, suposats articles científics, pamflets polítics, notícies de premsa... Amb una rara erudició, se'ns parla del vampir centreeuropeu i dandi que actua en un balneari o del mort vivent cingalès que empaita viatgers incauts en un paisatge colonial. Se'ns barregen els vampirs amb la descoberta d'Amèrica, la revolució francesa, les dictadures comunistes o la guerra dels Balcans. De vegades, els vampirs ens resulten amables i benèfics, creditors de simpatia o, si més no, de compassió. Altres vegades són una encarnació nocturna del mal. Però hi ha també vampirs quotidians que viuen enmig de nosaltres, en la vida de cada dia, barrejant-se amb els nostres amors i les nostres esperances.
"La mirada del vampir" és també un recull de mirades damunt del vampir. Relats inquietants, poemes nostàlgics, exemples irònics, que ens fan veure el nostre món a través dels ulls groguencs del vampir.