«Què és una nació?» és una conferència pronunciada per Ernest Renan a la Sorbona el març del 1882 i publicada posteriorment en el volum Discursos i conferències (1887). És un text breu però fonamental que definí la nació com a voluntat de viure junts, i com a cohabitació de les diferències, deixant enrere la concepció romàntica, simbòlica mentre presentada pel pensament de Herder que vinculava la nació ala sang, el terrer dels pares i la tradició.
Com a liberal, Renan sabia (i ho va escriure) que l’home noés esclau ni de la seva raça, ni de la seva llengua, ni de la seva religió, ni del curs dels rius, ni de la direcció d’un sistema de muntanyes. No existeixen ni tan sols les fronteres naturals, que han estat erigides sobre necessitats militars. Ni mai es pot reduir tampoc la nació a uns interessos econòmics. La nació es constitueix per una decisió lliure i conscient dels humans quela formen, amb les seves tradicions, però també amb un futur vinculat a la llibertat dels pobles i de les persones.
Una nació és un ésser polític i històric que es concep a si mateixa i que construeix la seva identitat nodrint-se de la voluntat de viure junts en el passat i en l’avenir, per un ric llegat de records. El plebiscit de cada dia és l’element que determina la nació, avui com sempre. Aquesta edició de «Què és una nació?» es complementa ambla recuperació d’una conferència de Jordi Pujol que situa més àmpliament Herder i Renan en el context de les teories sobre el nacionalisme.
Del pròleg de Ramon Alcoberro Torres